Plesová sezóna je v plnom prúde a mnohí z Vás si kladú otázku, čo si obliecť a čo nie. Pretože aj pre oblečenie na plesoch a báloch platí celý rad pravidiel. Ide o formálnu spoločenskú udalosť, pri ktorej treba myslieť na dress code a vyhnúť sa tak prípadnému „faux pas“.

Na začiatok sú dôležité dve veci:

  1. Treba si uvedomiť, či ide o prestížny a významný ples alebo menší, obecný ples.
  2. Čítajte pozvánky! Pretože práve na nich by mal byť poznačený vyžadovaný dress code, minimálne na tých prestížnejších. Ide o záväznú informáciu a mal by ju rešpektovať každý, kto sa na ples chystá. Niektoré plesy bývajú aj tématický zamerané. V takom prípade býva na pozvánkach aj podrobnejší popis (napr. požadovaná farba alebo štýl).

Čo teda môžete nájsť na pozvánkach?

  • Dark suit (alebo evening suit) je najbežnejší dress code na väčšine plesov
  • Black tie objavíte na pozvánkach väčšiny prestížnejších plesov alebo bálov
  • White tie je predpísaný len na niekoľkých najvýznamnejších a najhonosnejších veľmi formálnych báloch.

Páni pri obliekaní na ples nemusia byť žiadni módni guruovia, pretože pravidlá etikety hovoria jasne a teda žiadne experimenty vymýšľať netreba.

Hlavným odevom pre pána v rámci dress code „evening suit“ je tmavý, jednofarebný oblek s bielou košeľou s dlhými rukávmi, kravatou alebo motýlikom elegantne zladeným s oblekom, prípadne šatami partnerky. Oblek môžete doplniť vestou z rovnakého materiálu a do saka si môžete vložiť bielu alebo farebne zladenú vreckovku s kravatou. Topánky by mali byť celokožené a určite šnurovacie.

 

Pokiaľ máte na pozvánke predpísaný dress code „black tie“, môžete si vybrať medzi smokingom alebo samostatným smokingovým sakom a smokingovými nohavicami. Biela košeľa má mať dupľované manžety so zapínaním na manžetové gombíky. Miesto kravaty zvoľte čierneho motýlika, prípadne motýlika vo farbe partnerkiných šiat. K smokingu sa nenosí opasok, ale biele alebo čierne traky a čierna šerpa okolo pásu, prípadne vesta. Topánky zvoľte určite lakované a samozrejme šnurovacie. Svoj kompletný outfit môžete doplniť jednofarebnou vreckovkou v saku a bielym hodvábnym šálom.

 

Ak dostanete pozvanie na bál s dress code „white tie“, fraku sa nevyhnete. Ten je totiž povinný a ak si oblečiete niečo iné, môže sa stať, že vás na podujatie nevpustia. Súčasťou fraku je biela vesta s hlbokým výstrihom do tvaru „V“ z bieleho piké. K veste prináleží biela košeľa s dupľovanou manžetou  a zapínaním na manžetové gombíky spolu s náprsenkou z rovnakého materiálu ako je vesta. Na košeli by mal byť golier „dirigent“, teda golier so stojačikom. K nemu patrí jedine biely motýlik. Použiť opasok by bolo opäť módne faux pas, pretože k fraku sú predpísané biele traky so zapínaním na gombíky. Lakovky sú samozrejmosťou. Rovnako biela vreckovka vo frakovom saku je tentokrát povinná, no svoj výsledný outfit môžete oživiť bielymi rukavicami, cylindrom alebo bielym hodvábnym šálom.

Určite nezabudnite, že plesy sa väčšinou konajú v zimnom období, takže treba myslieť aj na vhodný kabát. Rovnako páni aj dámy by sa mali vyhnúť obyčajným bundám a siahnuť radšej po elegantnom kabáte alebo plášti. No a posledná rada na záver. Určite si doma nezabudnite dobrú náladu a večer to neprežeňte s alkoholom. Ale to už sú skôr rady z etikety správania sa….